Екскурсія в Кам'янець-Поідільський

Стара частина міста Кам'янець-Подільський є історико-архітектурним заповідником, який постійно відвідує безліч туристів. Тут знаходиться музей-заповідник, картинна галерея і справжній середньовічний замок!Побувавши в українському місті Кам'янці-Подільському, можна познайомитися з культурно-архітектурною спадщиною трьох різних народів: польського, українського та вірменського. Один раз відвідавши це місто - ви закохаєтеся в нього на завжди!

Зустріч групи для екскурсій на ж / д вокзалі. Переїзд в Кам'янець-Подільський

- Оглядова пішохідна екскурсія по стародавньому Кам'янцю: Польська та російська ворота, Вірменські бастіони, Турецький міст( загадка століть), Домініканський костел 14-17 ст., Тринітарський костел, Петропавлівська церква, Миколаївська церква 14 ст., Польська та вірменська торгові площі, інші пам'ятки старовини;

- екскурсія в Кафедральний костел: перлина архітектури та історії римо-католицтва на Поділлі-Ворота Станіслава Августа, Мадонна на мінареті, Мармурове диво-Лаура;

- екскурсія в Стару фортецю і Новий замок: вежі і підземелля, Водний колодязь, боргова Яма, діарама «Битва з турками 1672р.», вежа Кармелюка і т. п;

Де замовити екскурсії в Кам'янці-Подільському?


Ви зможете пройтися і загадати бажання під Тріумфальною аркою Станіслава Августа, побачити велич і красу Петропавлівського кафедрального костелу, Кам'янецької ратуші та Вірменського колодязя, помилуватися невеликими площами цього дивовижного міста: Польський ринок, російський ринок, Вірменський ринок. Цікавими для Вас стануть і мусульманський мінарет, Петропавлівська православна церква, Домініканський (Миколаївський) і Тринітарський костели, Миколаївська (Вірменська) церква і Миколаївський (Вірменський) католицький костел. Протягом екскурсії по Кам'янець-Подільському ви також пройдетеся по старовинних Вірменських кварталах, побачите гончарну і Кушнірську вежі, турецькі та вірменські бастіони, а також польські та російські ворота. Для особливий поціновувачів культури гіди готелю "біля річки" приготували не тільки оглядову пішохідну екскурсію, а й відвідування експозицій: Старий замок, підземелля Ратуші, відділ археології та Краєзнавчий музей, музей грошей.


Відвідавши хоч би раз екскурсію в Кам'янець-Подільський, ви будете зачаровані неповторною єдністю мальовничого ландшафту і красивої архітектури. Це місто не залишить Вас байдужими і ви захочете приїхати сюди ще раз.
Захоплююча екскурсія в Кам'янець-Подільський-місто, яке відрізняється особливою красою і захоплюючими видами. Саме тут річка Смотрич має особливо гарний вигляд, завдяки каньйону, який ніби-то вийшов з-під пензля художника. Не менш цікавими і значущими є архітектурні пам'ятники, які мають настільки високу концентрацію в даній місцевості, якою навряд чи зможе похвалитися будь-який інший регіон, і навіть європейські країни. Саме тому Кам'янець-Подільський визнаний одним з чудес України і займає третє місце за кількістю розташованих у ньому пам'яток історії та архітектури.



Місто-музей Кам'янець-Подільський-один з найпопулярніших туристичних центрів України, третій за кількістю архітектурних пам'яток. Вперше Кам'янець на Поділлі достовірно згадується в литовських джерелах в 1374 р., хоча є непідтверджені згадки в російських літописах в 1196 р. і в вірменських документах в 1062 р. Не виключено, що місто засноване на тисячоліття раніше - римлянами в ході війни з Дакією (101-107 рр.). У різний час Кам'янець-Подільський належав Галицько-Волинському князівству, Литві, Польщі, Туреччині та Російській імперії. Протягом століть місто зазнало безліч руйнувань і перебудов, завдяки чому знайшов неповторну архітектурну еклектичність, яка, однак, є зразком єдиного історичного цілого. У його топоніміці зберігається пам'ять про присутність семи культур: українців, поляків, вірмен, росіян, євреїв, турків, литовців. Старе місто розташоване на скелях, в місці, де річка Смотрич робить велику петлю. Обнесений стінами з бійницями, оборонними вежами і бастіонами. Головний в'їзд з міськими воротами та замковим мостом прикриває Стара фортеця, яка у XVII ст. була доповнена бастіонною системою (нова фортеця). Національний історико-архітектурний заповідник "Кам'янець" включений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут величезна кількість архітектурних пам'яток, багато музеїв, галерей і антикварних крамниць.


Майже вся західна частина Старого міста під час середньовіччя складалася з костелів і монастирів. Культове будівництво в Кам'янці-Подільському являє собою своєрідну архітектурну енциклопедію різноманітних стилів і епох. Серед них :


- ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ РАТУША. Будівля польського магістрату була побудована в центрі Кам'янця-Подільського після надання місту Магдебурзького права в 1374 р.Ратуша Кам'янця-Подільського вважається найстарішою в Україні. Це основна цивільна споруда Старого міста. Складається з двоповерхової будівлі Ради і восьмиярусної годинникової вежі. Спочатку будівля була готичним, але з часом на нього нашарувалися найрізноманітніші архітектурні стилі. У розчищеній частині багаторівневих підвалів відкрито музей "Суд середньовічного Кам'янця" з експозицією знарядь тортур. На першому поверсі розташоване недороге кафе"Ратуша". На другому поверсі розміщений Музей історії магдебурзького права та Музей грошей.


- ЗАМКОВИЙ (ТУРЕЦЬКИЙ) МІСТ. Замковий міст, що з'єднує Старе місто з фортецею, на вигляд виглядає як суцільна кам'яна стіна, проте насправді являє собою своєрідний саркофаг, що містить всередині більш раннє спорудження. За однією з версій, в основі нинішнього моста знаходиться споруда римської епохи. Спочатку Замковий міст був арочним. Він побудований над каньйоном Смотрича в тому місці, де річка утворює тонкий скелястий перешийок, що відокремлює Старе місто від материка. Кажуть, що це єдиний у світі міст, побудований вздовж, а не впоперек русла річки. Нинішнього вигляду Замковий міст набув у XVII ст., коли Кам'янець-Подільський захопили турки. Вони перебудували міст, використавши камінь від розібраного монастиря Босих Кармелітів.


З тих пір його часто називають турецьким мостом. З боку міста збереглися потужні оборонні споруди міських воріт (XVI-XVIII ст.), А також вірменський бастіон (XVI-XVII ст.). - Стара фортеця (ЗАМОК) Стара фортеця Кам'янця-Подільського - одна з найвидатніших пам'яток фортифікаційного мистецтва України. Входить до складу Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Зараз частіше вживається назва "Старий замок", хоча формально ця фортеця була замком (резиденцією феодала) лише на самому початку свого існування, при князях Коріатовичах. Потужний оборонний вузол на в'їзді в місто по головній дорозі через міст над вузьким перешийком каньйону Смотрича був споруджений в XVI ст.на основі давньоруських укріплень XI-XII ст. Стара фортеця складається з 11 веж: Папська (Кармалюкова), Ковпак, Тенчинскяа, Ляшская (Білла), Денна, нова (велика) Західна, Мала Західна, Рожанка, Комендантська, лянцкоронскяа вежа, Нова Східна. Вежі з'єднані оборонними стінами, на території розташовані казарми і облоговий колодязь. Найдавніша з веж-Денна (можливо, побудована на фундаментах римських укріплень). У XVII ст. були прибудовані земляні бастіони Нової фортеці, яка ефективніше протистояла вогню артилерії. Міць кам'янецьких укріплень вражала сучасників. Крилатою стала фраза турецького хана Османа, який в 1621 р підійшов до стін фортеці і запитав, Хто так її так зміцнив. "Сам Бог", - відповіли хану. "Тоді нехай Бог її і бере", - відповів Осман, відводячи свої війська.

Однак у 1672 р. Кам'янець-Подільський все-таки був узятий приступом турецькою армією султана Магомета IV і козаками П. Дорошенка. У Західному бастіоні фортеці реконструйована сцена оборони, якою керував М.Потоцький і під час якої загинув м. Володиєвський. Зі старої фортеці тричі збігав з ув'язнення Народний герой Устим Кармалюк. Папська вежа, в якій він містився, з тих пір носить його ім'я, в ній влаштована експозиція. У Східному бастіоні розміщена експозиція легкої метальної зброї. Проводяться нічні екскурсії.


Стара фортеця часто служить декораціями численних фестивалів та історичних реконструкцій

Добавити коментар

Залишити коментар