КИСЛОТНО-ЛУЖНИЙ БАЛАНС

ph 7.4 в країнах Західної Європи і США широкі епідеміологічні дослідження показують, що більше 50% людей страждають підвищеною кислотністю.

Підвищена кислотність:

  • перешкоджає нормальній роботі ферментів;
  • викликає роздратування і істотно знижує кількість містяться в організмі багатьох мінеральних речовин;
  • призводить до різних захворювань.


Наявність стабільного рівня макро - і мікроелементів в тканинах є важливою ланкою у відновленні механізму підтримки кислотно-лужної рівноваги в організмі. Організм здорової людини має досить чіткою саморегулюючою системою, і своє життя він починає лужною реакцією крові рН 7,4 - 7,45.


 Стабільність і саморегулівність організму протягом усього життя забезпечується завжди в дуже вузькому діапазоні параметра - від 7,35 до 7,45. рН нижче 7,35 вказує на значне переважання кислих продуктів обміну речовин (ацидоз); рН вище 7,45 свідчить про надмірне накопичення підстав (алкалоз). Показники нижче 6,8 і вище 7,8 взагалі не сумісні з життям.


Сучасний стан біосфери і умови погіршення екологічної обстановки в Україні, шкідливі звички людини (алкоголь, куріння, кава - і кока-кола манія), використання великих кількостей фармпрепаратів, гіподинамія - всі зазначені фактори сприяють зрушенню кислотно-лужної рівноваги в бік ацидозу (кислу). Закислення організму сприяють метаболічні продукти життєдіяльності цвілевих грибків, практично постійно присутніх в ЗЕРНОВИХ компонентах, а також паразитуючі в організмі багатьох людей надлишкові кількості інвазій (глистів), трихомонад та ін. Підвищення кислотності організму спостерігається також при вживанні м'яса. При кислій реакції організму різко знижується засвоєння тканинами кисню, що призводить до різних розладів здоров'я і скорочення тривалості життя.

Для того, щоб нейтралізувати кислоту, організм змушений вдаватися до своїх лужних резервів - мінеральних речовин (кальцію, натрію, калію, заліза, магнію). При цьому, коли залізо гемоглобіну крові використовується для нейтралізації кислоти, людина відчуває втому, якщо на ці потреби витрачається кальцій, з'являється безсоння, дратівливість. Внаслідок зниження лужного резерву нервової тканини порушується розумова діяльність. Не виключений і зв'язок між зниженням лужного резерву і депресивним станом - захворюванням, особливо прогресуючим сьогодні в Україні.


Вилучення лужних мінеральних елементів з кісток скелета неминуче призводить до їх хворобливої крихкості, а вимивання з кісток солей кальцію для нейтралізації кислотності, є однією з головних причин остеопорозу.

Клітини при ацидозі також жертвують власними мінеральними запасами. Внутрішнє середовище самої клітини теж стає більш кислою. У такому середовищі активність більшості ферментів різко знижується. Внаслідок цього порушуються міжклітинні взаємодії. У кислому середовищі прекрасно себе почувають і добре розмножуються ракові клітини.


Більшість людей знайомі з симптомами ацидозу, але схильні їх недооцінювати. Перш за все, це емоційні ознаки: критичність, цинізм, нездатність домагатися успіху, нерішучість, нездатність відрізнити істину від брехні і фізичні ознаки: втома, дратівливість, напруженість шийних і плечових м'язів, артрит, болі в шлунку, нудота, гастрит, виразки, запор, швидке фізичне і розумове стомлення, гіркота в роті, сірий наліт на язиці, припливи крові до обличчя, темні кола під очима.


При надмірній кислотності внутрішнього середовища призначення будь-яких фармацевтичних засобів, що не враховують дану обставину, не буде ефективним, тому що організм буде витрачати велику кількість енергії не на запобігання симптоматичних проявів хвороби, а, в першу чергу, - на відновлення кислотно-лужної рівноваги.

У зв'язку з переважанням в традиційній їжі кислих еквівалентів, використання в раціоні жителів України харчових добавок, що володіють лужними властивостями, є в даний час дуже актуальним.


sootnoshenie mineralnix veshestvісследованіямі, проведеними в Головному військовому клінічному госпіталі Міністерства оборони України, встановлено, що саме такою властивістю володіє вітчизняний продукт - дієтична добавка на основі природних мінералів "Мінерол".

У групі хворих з діагнозом перитоніт в токсичній фазі через дві доби після початку прийняття Мінеролу рН крові підвищився з 7,28 до 7,37. При цьому наступала швидка стабілізація буферних властивостей крові, покращилися показники електролітного обміну і, в першу чергу, утримання калію і хлору в сироватці крові, зменшився на 30-40% рівень продуктів пероксидації і, практично, в два рази зменшився рівень поліпептидів середньої молекулярної маси. Через 6 діб використання Мінеролу на тлі стабілізації показників кислотно-лужного і електролітного складу крові відзначено зниження рівня креатиніну і сечовини, ліквідована печінкова і ниркова недостатність, настала компенсація життєво-важливих органів і систем.

Тим часом, в контрольній групі з традиційним лікуванням (без Мінерола) за даний проміжок часу всі досліджувані системи і органи хворих перебували в повільній динаміці відновлення.


З великого числа існуючих сьогодні систем правильного харчування дуже важливо віддавати перевагу тим, які, враховуючи особливості кислотно-лужного балансу організму, здатні ефективно впливати на зміну його в потрібну сторону. У таблиці представлена кислотно-лужна характеристика найбільш часто використовуваних харчових продуктів. Мінерол, як випливає з таблиці, містить елементів лужного характеру 77,1%,кислотного - 22,9%.


Встановлено, що для забезпечення нормального кислотно-лужної рівноваги в організмі речовин лужного характеру в щоденному раціоні має бути значно (в 3-4 рази) більше, ніж кислотного (наприклад, на 100г м'яса повинно бути 300-400 г овочів).

Добавити коментар

Залишити коментар