Про роботу з натуральним деревом

Дорогі друзі! Хочемо вам розповісти про матеріал, з яким ми дуже любимо працювати, з якого виконано більшість наших робіт, про натуральне дерево, про сосну.

Сьогодні ми живемо в дуже технологічному світі з величезним потоком інформації, з надлишком стресових ситуацій в оточенні речей із пластику, скла і металу. Тому, переступивши поріг свого будинку, хочеться опинитися в атмосфері тепла, затишку і умиротворення.

Дерево в інтер'єрі саме той матеріал, який оточує нас природною красою і дарує живе тепло, створюючи атмосферу гармонії. Жоден синтетичний матеріал, не може наповнити будинок неповторною природною енергією, як дерево.

Сосна-екологічно чистий матеріал, дерево легке, радісне, з неповторним колоритом.


Сосна-дерево спокою і висоти духу, здатна знімати роздратування і тривогу, позбавляти від стресу. Крім того, сосна вважається деревом захисту, тобто оберегом для будинку. У давнину це дерево символізувало світло і привітність. Тому, що в сутінках це порода деревини виглядає набагато світліше інших деревних порід.


Сосна вважалася улюбленим деревом одного з найбільш життєрадісних богів античного світу — Пана. Згідно з давніми міфами, чарівна німфа Пітіс, полюбила Пана, відкинула домагання бога вітру Борея, і той перетворив її в сосну.

Сосна міцна, довговічна, стійка до зносу і перепаду температур, не вбирає надлишки вологи. Вона легко обробляється: шліфується, тонується, обпалюється, брашіруется, лакується. При цьому не втрачає своєї природної текстури. У своїх роботах ми використовуємо всі ці техніки. За допомогою випалу і брашірованія ми підкреслюємо і виділяємо неповторний малюнок деревини. Тому кожна робота виходить унікальною. Для обробки поверхні ми використовуємо високоякісні лаки, фарби, морилки на водній основі. Вони декорують, захищають деревину, не заважаючи їй дихати.


Дерево-воістину благородний матеріал зі своєю індивідуальністю, воно завжди в моді. Вироби з натурального дерева красиві, унікальні, створюють в інтер'єрі тепло, затишок і гармонію. Дерев'яні вироби прикрасять будь-який інтер'єр: будь то пишна розкіш або строгий аскетизм, заміський будинок або міська квартира.


Випал і брашування дерева виробляють для створення ефекту старого, «пожившого» дерева і для структурування деревини. Структурування - це прояв неповторного малюнка, рельєфу древа, створеного самою природою.

Ми в своїх роботах застосовуємо випал і брашірованіе більшою мірою для структурування деревини, намагаємося показати, підкреслити яскравий і унікальний малюнок дерева.
Які ж породи дерева придатні для цих технік? Найбільш популярні хвойні породи: сосна, ялина, модрина. Вони мають виражену структуру і малюнком деревини, утвореними волокнами різної твердості.


Суть випалу полягає в наступному: дерев'яну поверхню обпалюють полум'ям газового пальника або паяльної лампи (ми користуємося невеликою зручною газовим пальником фірми «Dremel»). При цьому м'які волокна деревини руйнуються, прогорають, а тверді волокна залишаються виділеними і більш чіткими.

Далі для прояву малюнка і рельєфу деревини дерево брашуют від англійського слова "brush" - щітка, чистити, вичищати. Металевою щіткою як би вичісують, прибирають обвуглені м'які волокна. На місці м'яких шарів з'являються западини, а більш тверді шари утворюють гребені. При цьому поверхня стає рельєфною, фактурною.

Брашувати можна і без попередньо випалу, тоді структурування деревини буде трохи більш м'яке і не настільки контрастне. При брашірованіе після випалу малюнок і рельєф дерева більш чіткий з чергуються м'якими, світлими і темними обпаленими волокнами деревини.

Як не дивно, але такі недоліки хвойної деревини як сучки, звивисте або безладне розташування волокон деревини, завитки (викривлення річних шарів близько сучків), очі (сліди нерозвинених в втечу сплячих бруньок), роблять малюнок дерева після випалу і брашірованія дуже красивим, що притягує погляд!

А для мене випал -це якесь диво! Ось веду я пальником уздовж волокон деревини і біжить вогонь, перетворюючи дерево, відкриваючи секрети і розповідаючи нові історії. Потім браширую! І вже в виявляється малюнку дерева, в переплетенні і чергуванні темних і світлих волокон дерева видно «море», «вітер», «хвилі», «хмари»... і інші чудеса. Ось ці чудеса природи ми доповнюємо декором, який гармонійно доповнить історію,

Добавити коментар

Залишити коментар