Як правильно вибрати професію, що б не довелося її міняти

Кожній людині рано чи пізно доводиться обирати або змінювати професію. В молодості з вибором легко помилитися, а зроблену помилку буває непросто виправити. Нелюбима робота в кінцевому підсумку перестає задовольняти не тільки морально, але і матеріально. Як же вибрати для себе справу, яка буде до душі і по плечу?

Як правильно вибрати професію, що б не довелося її міняти
Як правильно вибрати професію, що б не довелося її міняти


Якщо ви читаєте цю допомогу, то ви не задоволені результатами шкільного підходу  психологів, тести не дають повного розуміння, щоб самим розібратися як обрати професію, потрібно прочитати десяток товстих книг, а на це немає часу. Хочеться знайти фахівця, який знає все про свою справу? Тоді ви за адресою, я вам розповім як це зробити самостійно.

Самостійний вибір професії спирається на 2 види факторів: зовнішні та внутрішні. А точніше, їх узгодженості.

Зовнішні фактори - престиж професії, затребуваність на ринку праці, висока заробітна плата, реальна можливість отримати професію, думки і бажання близьких.
Престиж професії є основним чинником вибору для більшості молодих людей. Дійсно, престиж - важливий мотив. Однак на хвилі популярності може виникнути надлишок фахівців в престижної професії, що створить труднощі при влаштуванні на роботу.
З затребуваністю теж саме - професії, які затребувані сьогодні на ринку праці, можуть виявитися незатребуваними завтра і навпаки. Наприклад, в 2000-е професія юрист: бум на навчання дав величезний надлишок фахівців. Тут важливо розуміти варіанти реалізації отриманої освіти в суміжних областях.
Заробітна плата у виборі професії - оплачується не професія, а посада і досвід. Для одних робіт стартова заробітна плата може бути досить високою, але з часом вона не буде підвищуватися; для інших вона зростає з роками, і через якийсь час другі значно обженуть перше.
Реальна можливість отримати професію може бути обмежена відсутністю матеріальних умов, складністю надходження і т. д. Для вирішення цієї проблеми слід спрямувати зусилля на зміну ограничиваюших умов - скористатися кредитом, знайти альтернативне навчальний заклад і т. д.
Думки і бажання близьких, особливо батьків, - саме неоднозначне умова вибору. З одного боку, представники старшого покоління мають досвід, який необхідно використовувати, але з іншого - вони не завжди добре розбираються в структурі і динаміці современною ринку праці. Чужі думки можна вислухати, але при цьому розуміти, що остаточне рішення необхідно приймати самому і бути самому за це відповідальним.
Внутрішні чинники вибору професії
Внутрішні фактори - це можливості, здібності та інтереси самої людини.
Ідеальним є варіант, коли професія відповідає всім заданим умовам. Однак найчастіше виникає необхідність пожертвувати якимись із них. Всі фактори досить вагомі, і для кожного з нас важливі різні.
Внутрішні фактори стосуються самої особистості - того, що вона може і хоче. Оскільки підсумковий вибір - це вибір особистості, який може справити вирішальний вплив на все подальше життя, на внутрішні фактори слід звертати особливу увагу. Від них залежить внутрішній комфорт і задоволеність.
Можливості слід обов'язково враховувати у числі внутрішніх чинників. Ряд професій закритий для людей з хворобами. Наприклад, людина з хворим серцем не зможе стати льотчиком, а алергік - хіміком. Дегустатори повинні мати розвинені смакові рецептори, музиканти - слух і т. д.
Здібності, як правило, проявляються в ході навчання. Тому варто зрозуміти свій потенціал.
Інтереси та уподобання чрезвьмайно важливі у виборі. Робота повинна бути цікавою і проходити в тих умовах, які найбільш комфортні. Для творчої людини не найкращим вибором буде ранній підйом і робота з восьми до п'яти, а для людини, увлеченною технікою, - політична чи артистична діяльність.
Вибір професії для підлітка - це серйозне питання, до якого варто підходити обдумано. По-перше, треба враховувати особисті інтереси вашого чада. По-друге, правильно оцінити його здібності. По-третє, проаналізувати відповідність його особистісних якостей з тими якостями, наявності яких вимагає обрана професія. По-четверте, вивчити можливі життєві перспективи, які дасть та чи інша професія. І обов'язково -реалізація!
В цьому питанні не можна помилитися, інакше почуття провини буде переслідувати вас.
Випадок з практики:
Інна, 38 років. Дочка гімнастка. Донька в свої 17 років почала швидко набирати вагу, після травм колін, спорт не любить і сама розуміє, реалізовує мрію мама, про що мама постійно каже і злиться на дочку, що та не досягла нею спланованих висот. Замкнуте коло, в якому крайнім виявиться дитина.
Ганна, 42 роки. Діти за наполяганням мами отримали музичну освіту. На консультації з'ясувалося, що музику не люблять і з полегшенням зітхнули закінчивши школу, єдине співчуття дітей - це втрачений час.
Ольга 18 років. За наполяганням мами надійшла в технологічний університет (хоча мріяла займатися рекламою). Надійшла, забрала документи через місяць навчання.
Проведено дослідження серед школярів випускних класів на визначення цінностей і мотивів при виборі професії, пропонувалося написати ким хочуть бути і чому...


Результат змушує задуматися, переважна більшість учнів відповіли на запитання чому - тому що грошово і хочу. Тут хочеться звернути на два моменти уваги:
1) у дітей немає розуміння, що вони «можуть», адже кожна професія вимагає від людини певних здібностей, наприклад, дослідникові складно стати актором театру;
2) як не банально, але людина знаходиться на своєму місці, здатний стати успішним.

 

А у вашої дитини є розуміння, що він МОЖЕ? Які гуртки відвідує, що любить читати, улюблені предмети в школі, про що мріє, яку музику віддає перевагу. У стані чи він сьогодні на самостійні дії (доїхати до дачі, наприклад), який він вдома і в школі? Є у нього усталені інтереси або їх потрібно допомогти сформувати?

Коментарі 1

Мирон
Мирон от 21 квітня 2022 21:03

Я маю вищу освіту, але так і не працював за спеціальністю, натомість заробляю на спортивних парі, надійні компанії можна знайти на порталі https://win.com.ua/ там є детальна інформація та поради для новачків.

Добавити коментар

Залишити коментар