Умови для яйцекладки матки

Велика кількість торішніх бджіл у родині не тільки створює гарні умови для яйцекладки матки, але одночасно дозволяє їй зібрати багато меду про весняних медоносів, що не під силу слабким родинам. Сильна родина в будь-який сприятливий день може вислати масу літних бджіл на медозбір. З похолоданням ці бджоли знову збираються у вулик і як би "шубою" прикривають розплід.

Умови для яйцекладки матки
Умови для яйцекладки матки


Таким чином, сильна родина обслуговує себе сама, не маючи потребу в постійній "опіці" з боку бджоляра.

Поступово відмираючи, старі, торішні бджоли сильної родини залишають молодим поколінням більші запаси корму, зібраного навесні, тоді як у слабкій родині весняний розвиток іде тільки за рахунок споживання готових кормів. Нагромадження бджіл у родині триває всю весну й першу половину літа, якщо тільки ріст родини не буде перерваний природним роїнням.

Роїння бджіл. Висновок, запліднення й зміна маток. Ми вже знаємо, що усередині родини кількість бджіл збільшується за рахунок полового розмноження, але родини бджіл у цілому розмножуються за допомогою роїння. Роїння полягає в тім, що від родини відділяється частина бджіл з маткою. Поселяючись у новому житлі, ці бджоли утворять самостійну родину. Роїння відбувається звичайно наприкінці весни або початку літа.

Рояться не всі родини підряд, а тільки ті, у яких виник "ройовий стан", т. Е. Прагнення частини бджіл покинути старе житло й заснувати нову родину. Цей стан з'являється задовго до виходу роя й тільки при наявності певних у слів пі. Бджоляр повинен знати ці умови й під час попереджати природне роїння, тому що воно знижує прибутковість пасіки. Ройовий стан виникає в родині поступово. Готуючись до роїння, родина закладає маточники, т. Е. Будує трохи "мисочок", а матка відкладає в них яєчка.

Робота родини в цей час поступово слабшає, відбудування стільників припиняється й матка скорочує яйцекладку. У такому недіяльному стані бджоли перебувають аж до виходу роя. У міру розвитку маткової личинки бджоли додають у її комірку усе більше й більше молочка. Одночасно бджоли подовжують краю "мисочки", перетворюючи її в маточник. Через 8 днів після знесення яйця маточник запечатується, і в найближчі дні після цього родина відпускає рій.

Рій виходить у теплу, сонячну погоду, звичайно в середині дня. Перед тим як покинути вулик, ройові бджоли набирають повні зобики меду, щоб мати на новому місці деякий запас корму. З роєм виходить приблизно половина населення вулика, у тому числі більшість молодих бджіл і матка. ройові бджоли, Що Вилетіли з вулика, збираються ("прищеплюються") де-небудь поблизу пасіки, найчастіше на гілці дерева, іноді на огорожі, карнизі будинку й т.д. - тому потрібен догляд за бджолами.

Припинення яйцекладки матки

Її відсутність приводить до повного припинення яйцекладки матки, навіть при наявності великої кількості меду й інших сприятливих умов. Навесні нерідко бджоли не можуть принести достатня кількість свіжого пилка, тому важливо мати запаси торішньої перги в стільниках.

Крім нектару й пилка, бджоли приносять у вулик воду, що вони беруть по берегах струмків, ставків або просто з калюж. Запас води бджоли не складають у стільники, а тримають її в медяних зобиках і але мері потреби витрачають. Під час сильного хабар бджоли не літають за водою, тому що принесений нектар і без того містить надлишок води. Але при слабкому хабарі або при повній його відсутності бджоли затрачають багато енергії на польоти за водою.

Літаючи в холодну, вітряну погоду до берегів різних водойм і калюж, бджоли масами гинуть. Щоб уникнути цього, на пасіках улаштовують поїлки. Сезонні зміни в родині. Наявність у гнізді розплоду забезпечує постійне відновлення родини. Ми вже знаємо, що влітку бджола живе недовго - усього 1-2 місяця, отже, у родині щодня вмирає від старості приблизно близько 2% усього населення вулика. Крім того, багато бджіл гине в поле від хижих комах, птахів, від непогоди й т.д.

Отже, родина щодня втрачає кілька сотень, а іноді й понад тисячу робітниць. Незважаючи на таку більшу смертність бджіл, родина не гине й у сприятливих умовах може існувати нескінченно довгий час. Відбувається це тому, що родина безупинно поповнюється молодими бджолами, що виводяться з розплоду. Таким чином, родина має "текучий" постійно, що обновляється склад, бджіл.

За кожні літніх місяця склад родини повністю обновляється; тільки одна матка переживає багато поколінь бджіл, але зрештою й вона поступається місцем молодій матці. Ця "плинність" складу охороняє родину від старіння й вимирання. Крім того, вона має інше досить важливе значення: завдяки постійній зміні особин родина має у своєму складі бджіл всіх віків, починаючи від тільки що народжених і кінчаючи доживающими останні годинники свого життя. Але в родині йде не тільки зміна бджіл.

Одночасно змінюється її сила й загальний стан. Ці зміни відбуваються в результаті впливу зовнішніх умов, які в різні періоди сезону по-різному впливають на бджоли. У відомі періоди сезону родина росте, нагромаджуючи бджіл для збору нектару, в інші ж періоди вона зменшується. Ріст або зменшення родини визначаються тим, яке кількість бджіл у ній щодня народжується й умирає.

Якщо до того ж в осиротілій родині немає відкритого розплоду, то це буде повне сирітство родини й вона без допомоги бджоляра приречена на загибель, тому що старі бджоли поступово розгублюються, а висновку молодих бджіл не буде. Але якщо від загубленої матки залишився відкритий розплід, те це буде неповне сирітство родини, тому що вона може вивести собі нову матку з личинки робочої бджоли. Яйце, відкладене маткою в "мисочку", нічим не відрізняється від тих яєць, з яких виводяться робочі бджоли.

Личинки, Що Вийшли з яєць, робочої бджоли й матки перший час теж однакові, поки вони одержують однаковий корм - молочко. Як уже згадувалося, різниця в розвитку особин починається тільки на третій день по виходу з яйця, коли личинки майбутніх бджіл починають одержувати кашку з меду й перги, у той час як маткові личинки продовжують годуватися молочком до кінця розвитку. Отже, будь-яка личинка робочої бджоли не старше дводенного віку придатна для висновку матки.

Навколо однієї з таких личинок безматочні бджоли розширюють комірку. Личинку рясно постачають кормом, як і у звичайному маточнике. Родина ніколи не обмежується закладкою одного свищевого маточника. Вона як би "у запас", на випадок невдачі вигодовує кілька маток, і як тільки перша з них виведеться, інших родина знищує (якщо в бджіл не виник ройовий стан).

Використовуючи описані біологічні властивості бджолиної родини, бджолярі виводять маток штучним шляхом. Для цього в спеціально виділеній родині навмисно створюють повне сирітство. Перед виходом молодої матки бджоли утоньщают шар воску на кінці маточника. Потім матка, прорізавши щелепами зсередини оболонку на кінчику маточника, відкриває кришечку й виходить назовні.


У перший день після виходу з комірки матка рухається по стільниках повільно, плавно, але потім вона робиться все тоніше та рухливішою.


Таку матку важко побачити серед бджіл, поки вона не почне відкладати яєчка. Приблизно через три дні після народження матка виходить на перший орієнтовний політ, знайомиться з місцем розташування вулика й околицями пасіки. До спарювання із трутнем молода матка називається неплодової.


Добавити коментар

Залишити коментар